7 Hint Korang Dah Berjaya Tambat Hati Interviewer Masa Temuduga Tanpa Korang Sedar
# Pengetahuan Pekerja

7 Hint Korang Dah Berjaya Tambat Hati Interviewer Masa Temuduga Tanpa Korang Sedar

post by Ani

by Ani

Dec 20, 2023
pada 8:36 AM

7 Hint Korang Dah Berjaya Tambat Hati Interviewer Masa Temuduga Tanpa Korang Sedar

Kalau korang pernah rasa macam interview tu berjalan ala-ala 'power', mungkin korang dah berjaya 'tambat hati' si interviewer! Check it out, 7 petanda yang tunjukkan korang memang dah berjaya buat interviewer suka korang:

1. Senyum Sampai Telinga:

Kalau interview berjalan dengan gelak ketawa dan senyum lebar dari awal sampai akhir, itu petanda positif. Mesti korang dah berjaya buat interviewer terasa selesa dan enjoy sesi tu.

2. Sesi Gelak Berdua:

Kalau dalam sesi interview tu ada beberapa gelak ketawa yang melibatkan korang dan interviewer, ini petanda baik. Gelak berdua ni menunjukkan ada chemistry dan connection.

interviewer

3. Interviewer Sharing Pengalaman:

Bila interviewer mula kongsi pengalaman kerja dia, atau cerita-cerita office, itu petanda korang bukan sahaja calon pekerja, tapi calon kawan juga. Memang jackpot kalau dapat bos yang friendly!

4. Dapat Surprise Question tapi Handle Cool:

Kalau interviewer lempar soalan 'out of the box' atau unexpected, tapi korang boleh handle dengan cool dan confident, itu tanda korang jenis yang adaptasi cepat. Plus point!

5. Jadi 'Sifu' Dalam Bidang Korang:

Bila interviewer tanya soalan pasal bidang korang, dan korang menjawab dengan penuh keyakinan dan pengetahuan, itu petanda korang ni expert dalam bidang tu. Interviewer suka orang yang confident dengan kemahiran sendiri.

6. Bincang Soal Gaji dengan Keseimbangan:

Kalau soal gaji keluar, dan korang dapat handle dengan bijak tanpa bunyi desperate, itu petanda korang tahu cara nak 'negotiate' dengan baik. Jangan terlalu takut nak discuss pasal gaji, tapi kena tahu la kawal macho sikit.

7. Interviewer Terlihat Teruja:

Kalau korang tengok interviewer mula 'light up' dan nampak teruja dengan jawapan-jawapan korang, itu confirm-tak-confirm dah jatuh cinta. Tapi jangan risau, bukan jatuh cinta romantik, tapi jatuh cinta dengan potensi korang sebagai pekerja!

Jadi, bila korang keluar dari sesi interview tu, kalau korang rasa semua petanda ni ada, boleh lah sikit-sikit bersyukur dalam hati. Siapa tahu, jalan ke pintu kerja baru dah terbuka lebar!


Maukerja tempat paling ngam untuk korang cari peluang pekerjaan. Ada berlambak kerja kosong menanti korang! Explore kerja kosong disini. 


Cari Peluang Kerja Dengan Maukerja Disini: