Back
Institut Tun Perak banner company

Institut Tun Perak

<50 Employees · Government / Defence

<10 Followers

About Institut Tun Perak

Institut Tun Perak yang dikenali sebelum ini sebagai Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP) telah ditubuhkan pada 11 Mei 1994 yang diperbadankan di bawah akta syarikat berhad menurut jaminan dan tidak mempunyai modal saham.

IKSEP berperanan untuk menyedarkan masyarakat terutamanya golongan muda agar menghayati secara mendalam tentang sejarah warisan bangsa dan juga meningkatkan semangat penghayatan patriotism yang tulen kepada tanahair.

Namun, selaras dengan pertukaran pucuk pimpinan Kerajaan Negeri Melaka, pada 28 Jun 2018, YAB Ketua Menteri Melaka pada ketika itu di sidang medianya telah mengumumkan nama Institut Kajian Sejarah Patriotisme Malaysia (IKSEP) ditukar kepada Institut Tun Perak (ITP).

Selaras dengan pertukaran nama ke Institut Tun Perak, peranan dan tanggungjawab ITP juga turut dikembangkan sebagai badan pemikir (Thinktank) kepada Kerajaan Negeri Melaka di dalam menggubal dasar dan polisi, menyumbang idea konstruktif dan progresif dalam merangka perancang ekonomi negeri yang mampan dan lestari disamping mempergiat aktiviti penyelidikan dan penerbitan yang berkualiti.

Salah satu matlamat penubuhannya iaitu menyebarkan ilmu, kemahiran dan pembudian melalui program, pelatihan serta penjalinan perundingan, ITP telah diamanah dan dipertanggungjawabkan sebagai Custodian kepada Projek Pembangunan Data Raya Sektor Awam Negeri Melaka. Projek yang berimpak tinggi di dalam menjadikan pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka sebagai eGovernment dan data-based government.

Justeru, ITP memikul tanggungjawab yang besar dan pemain utama di dalam merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri Melaka di dalam medigitalisasikan sektor awam Negeri Melaka dan agensi-agensi yang bernaung di bawahnya.

Institut Tun Perak Photos

View More
Album of Institut Tun Perak - image no.1
Album of Institut Tun Perak - image no.2
Album of Institut Tun Perak - image no.3
Album of Institut Tun Perak - image no.4

Institut Tun Perak Business Information

Company Name

Institut Tun Perak

Company Type

-

Company Size

<50

Industry

Government / Defence

Company SSM No

-

Job Vacancies

0

Institut Tun Perak Company Address

No. 6, Jalan Mutiara Melaka 3, Taman Mutiara Melaka, Batu Berendam, Melaka