5 Pekerjaan Ini Tak Perlukan Ijazah Tapi Gaji 'Kaw Kaw Masyuk'!
# Jenis Pekerjaan # Gaya Hidup # Pengetahuan Pekerja

5 Pekerjaan Ini Tak Perlukan Ijazah Tapi Gaji 'Kaw Kaw Masyuk'!

post by MJ

by MJ

Aug 11, 2022
pada 11:23 AM

Kerja dalam Malaysia ni bersepah sepah ada. Dari yang perlukan kelulusan sampai lah yang tak perlukan lulusan pun ada. Kadang tu yang tak perlukan ijazah ke dimploma ke gaji lagi tinggi tau! Bagi admin ni terserah deket individu tu dia boleh nampak tak satu pekerjaan tu boleh buat dia berjaya. Kalau tak nampak, susah lah!

Jangan ingat orang yang kerja dalam bidang 3D ni tak boleh berjaya okay! Ini antara senarai kerja yang korang boleh la nak try kalau takde lulusan yang tinggi. peluang untuk berjaya tu mesti cerah!

1) Foreman atau orang melayu kita panggil pomen.

Jadi mekanik ni takde lah gaji besar. Tapi korang kene tahu satu benda. Berapa ramai yang kerja dekat bengkel lepastu tahu tahu boleh bukak bengkel sendiri. Bayangkan ada bengkel sendiri. Tak ke kaya tu! Ni tak tipu eh, tanya la mana mana bos bengkel. mesti dia mula dengan jadi foreman punya!

2) Wireman

Nak jadi wireman hebat ni takdelah susah mana lain la kalau nak PW4, kene upgrade sikit ke ILP. Tapi setiap wireman tanyala mesti masyuk. satu point electrick kalau dorang pasang boleh charge 60-100 . bayangkan kalau masak banyak...

3) Pilot darat, Driver Lori

Kalau tengok kerja pun dah tahu lah, buat apa belajar sampai universiti kalau nak jadi driver lori. Tapi kerja ni ya tuhan masyuk dia tak boleh bincang. Boleh pergi RM10,000 tu weh! Cuma kerja ni kene jalan jauh la. tapi apa boleh buat. ni semua duit. Langgar!

4) Boring machine

Apakejadahni? korang tahu? Kerja ni korang tahu tak boleh pergi sampai 7-8K boleh tau! Tapi tulah kadang tengok sedih je kerja ni sebab yan buat semua warga asing. Orang melayu taknak try ke? Dari kerja dalam mall gaji RM1,200 je, baik kerja ni panas sikit tapi masyuk!

5) Crane Operator

Yang ni takyah sembang la. Tengok resiko dia je dah tahu kerja ni memang dia bagi duit kaw kaw!

So kesemua kerja ni sebenarnya tak tengok pun korang lulusan mana. Cukup tengok korang boleh buat, expert, auto gaji masyuk! Tapi jangan la korang fikir takyah sambung belajar pun boleh kaya. Jangan begitu anak anak adik adik sekalian. Ilmu is Ilmu

Kepada korang yang sedang mencari pekerjaan, jangan pening pening lalat. Korang guna je Teknologi AI dari Maukerja ni, pencarian kerja korang lebih mudah dan cepat! Korang just letak resume, AI akan menyenaraikan kerja yang bersesuaian dengan anda!