Michelle Yeoh menjadi wanita Malaysia pertama yang memenangi Anugerah Oscar
# Trending Semasa

Michelle Yeoh menjadi wanita Malaysia pertama yang memenangi Anugerah Oscar

post by MJ

by MJ

Mar 13, 2023
pada 1:59 PM

Pelakon yang dilahirkan di Ipoh, Michelle Yeoh menjadi wanita Malaysia pertama yang memenangi Anugerah Oscar di Majlis Anugerah Akademi tahun ini di Los Angeles.

Michelle Yeoh yang berusia 61 tahun, beliau memenangi anugerah Pelakon Terbaik untuk wataknya sebagai Evelyn Wang dalam filem blockbuster "Everything Everywhere All at Once" tahun lepas, mengalahkan Cate Blanchett, Ana de Armas, Andrea Riseborough dan Michelle Williams.

 

Menyusul kemenangan SAG dan Spirit baru-baru ini, dan kemenangan Golden Globe pada bulan Januari, kemenangan Oscar Yeoh adalah satu lagi pencapaian yang mengagumkan dalam kerjayanya.

Beliau telah menerima 39 pencalonan untuk peranan ini, termasuk Anugerah Pilihan Pengkritik Amerika Syarikat dan anugerah Bafta United Kingdom, kedua-duanya yang beliau kalahkan kepada Blanchett.Michelle Yeoh: Kisah Kejayaan

 

Michelle Yeoh merupakan nama yang dikenali di seluruh dunia kerana bakat dan dedikasinya terhadap seni lakonannya. Lahir dengan nama Michelle Yeoh Choo Kheng, pelakon berusia 60 tahun ini telah mencapai kejayaan besar di pentas antarabangsa.

 

Yeoh memulakan kerjayanya dalam bidang lakonan selepas memenangi pertandingan Miss Malaysia pada tahun 1983. Beliau mendapat pujian meluas untuk persembahan dalam filem aksi seperti "Yes, Madam" dan "Magnificent Warriors" di bawah nama samaran “Michelle Khan”. Beliau memulakan kerjayanya dalam bidang lakonan di Hong Kong dengan filem aksi dan seni bela diri.

 

Kerja keras dan ketekunan Yeoh membuahkan hasil apabila beliau dianugerahkan Pelakon Wanita Terbaik di Anugerah Golden Globe untuk peranannya dalam filem "Everything Everywhere All At Once". Pencapaian ini menjadikan beliau selebriti Malaysia pertama yang memenangi trofi antarabangsa.

 

Namun kejayaan Yeoh tidak berhenti di situ. Beliau terus mencapai kegemilangan apabila dinamakan Pelakon Wanita Terbaik untuk Muzikal/Komedi di Anugerah Golden Globe ke-80 melalui filem yang sama.

 

Kisah Michelle Yeoh menjadi inspirasi kepada pencari kerja dari Malaysia dan seluruh dunia. Dedikasi dan kerja kerasnya telah membawanya mencapai kejayaan besar di peringkat antarabangsa. Beliau menjadi peringatan bahawa dengan tekad dan ketekunan, apa saja adalah mungkin.