Terlalu Stress Dan Tertekan Ketika Bekerja di Singapura, Lelaki 24-Tahun Kini Terlantar Di Hospital!
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Terlalu Stress Dan Tertekan Ketika Bekerja di Singapura, Lelaki 24-Tahun Kini Terlantar Di Hospital!

post by MJ

by MJ

Mar 13, 2023
pada 5:41 PM

Terlalu Stress Dan Tertekan Ketika Bekerja di Singapore, Lelaki 24-Tahun Kini Terlantar Di Hospital!Bekerja di luar negara mungkin menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan jika anda mencari gaji yang lebih tinggi. Ryan Chong, seorang lelaki Malaysia berusia 24 tahun, yang bekerja di Singapura kini, berada dalam koma dan memerlukan bantuan untuk menampung bil hospitalnya yang dianggarkan sebanyak S$73,000. Mengikut apa yang dikongsikan oleh kekasihnya Vyvyan Lim,  beliau jatuh sakit disebabkan terlalu stress semasa bekerja. 

Kekasihnya, Vyvyan Lim, seorang wanita Singapura telah memulakan satu halaman pengumpulan dana di GIVE.asia dengan harapan dapat mengumpulkan wang yang mencukupi untuk menampung kos yang tinggi itu.

Menurut Lim, Chong telah bekerja sebagai pelatih pengurusan F&B ketika dia jatuh sakit. Pada 11 Februari, dia mengalami demam tinggi dan mengambil paracetamol untuk mengawal suhu badannya. Beberapa hari kemudian, Lim membawa Chong ke hospital selepas dia mengalami keadaan suhu badan yang turun dan naik.

Doktor telah melakukan ujian denggi pada Chong, tetapi keputusannya adalah negatif. Selepas mengambil ibuprofen, suhu badannya beransur pulih.

Namun, pada 17 Februari, keadaan bertambah teruk apabila Chong tiba untuk makan tengah hari dengan Lim. Dia tiba-tiba pengsan dan Lim membawanya ke Hospital Universiti Nasional (NUH) untuk rawatan. Ketika di hospital, Chong mengalami beberapa sawan, menyebabkan doktor mengarahkan dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU). Dia juga dimasukkan ke dalam koma medik atau ditidurkan untuk mengawal sawan dan akan diteruskan koma gelombang otaknya tenang.

Menurut Lim, Chong mempunyai penyakit autoimun yang menyebabkan sistem imunnya menyerang badannya sendiri apabila dia terlalu tekanan. Lim juga kongsikan bahawa Chong tertekan dengan beberapa perkara, termasuk permohonan penduduk tetap (PR) dan pekerjaan dengan "waktu kerja yang lama dan tidak sihat".

 

Dia memberitahu 8world News bahawa di tempat kerja, dia perlu berdiri untuk jangka masa yang panjang dengan sedikit masa rehat di antara masa itu. Akibatnya, dia kadang-kadang tidak dapat berjalan pulang dan juga mengalami sakit di uretra.

Lim pertama kali bertemu dengan Chong ketika dia datang untuk bekerja di Singapura pada tahun 2021. Dia awalnya bekerja sebagai pengawal keselamatan tetapi kemudian bertukar pekerjaan ke restoran kerana ingin memohon status PR.

Kerana persekitaran kerja yang toksik, dia mencuba untuk menukar pekerjaan ke restoran yang lain. Malangnya, beberapa masalah dengan ejen menyebabkan perjanjian pekerjaan ditangguhkan.

Setakat ini jumlah terkumpul S$48,000 daripada target sumbangan S$73,000. Jika anda berminat untuk bantu, anda boleh memberi sumbangan di Give.Asia.