Apa tu ATS Resume Checker?
# Pengetahuan Interview

Apa tu ATS Resume Checker?

post by MJ

by MJ

Mar 29, 2023
pada 3:53 PM

Korang tahu tak dah masuk tahun 2023 ni resume jobseeker masih tak lengkap apakan lagi semua tengah sibuk bersaing cari kerja kosong. Tapi masih ramai jobseeker tak tahu apa itu ATS resume checker ni apa. Kadang ada resume alamat tak letak, tidak describe pengalaman bekerja, hantar resume pun macam hidup segan mati tak mahu je. 

 

Penting ke resume ni?

Resume ni dokumen yang digunakan sebagai alat untuk memperkenalkan diri dan pengalaman kerja jobseeker kepada majikan atau recruiter semasa proses rekrutmen kerja kosong. Resume berfungsi sebagai alat untuk menyampaikan informasi tentang diri jobseeker, pengalaman kerja, keterampilan, dan pendidikan. Dalam dunia pekerjaan, resume ni sangat penting kerana ia merupakan salah satu kunci untuk mendapatkan peluang interview bekerja.

Dengan adanya resume, majikan atau recruiter boleh mengenal jobseeker dalam masa yang singkat dan efektif. Bila resume jobseeker ada struktur dan informasi yang relevan, ia dapat memudahkan majikan atau recruiter untuk evaluate calon dan memilih calon yang paling sesuai dengan mereka.

 

Apa tu ATS Resume Checker?

ATS (Applicant Tracking System) Resume Checker adalah program komputer(AI) yang boleh menganalisis resume. ATS juga boleh filter resume yang tidak sesuai dengan kriteria majikan atau recruiter. Jika resume jobseeker tak ada keyword yang relevan, kemungkinan besar resume jobseeker akan dianggap tidak sesuai dengan kerja kosong yang ada.

Ini boleh menyebabkan jobseeker tidak dipanggil interview. Sangat penting ye untuk jobseeker mempunyai resume yang mesra ATS. Resume yang mesra ATS atau ATS Friendly Resume adalah resume yang dapat diluluskan oleh sistem ATS Resume Checker. Dengan memiliki ATS Friendly Resume, peluang jobseeker untuk dipanggil interview lebih cerah!

 

Kenapa majikan guna ATS Resume Checker?

Dalam era digital ni hampir semua majikan dan recruiter menggunakan ATS Resume Checker bagi memudahkan proses rekrumen kerja kosong. Sangat penting jobseeker sekarang untuk tahu bagaimana nak buat resume yang ATS-friendly! 

 

Semak resume anda dengan ATS Checker 

Cara nak guna ATS Resume Checker di MauKerja sangat senang dan percuma je! Jobseeker hanya perlu muat naik resume dan tunggu sistem imbas keputusan resume. Skor akan diberi berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan. Kemudian, jobseeker boleh analisa keputusan, menilai dan memperbaiki resume agar sesuai dengan kriteria ATS Friendly.
 

Tips ATS Friendly Resume

  1. Gunakan format resume yang mudah dan ringkas.
  2. Gunakan keyword yang relevan dengan kerja kosong yang ada.
  3. Gunakan bullet points untuk membuat senarai keterampilan, pengalaman, dan pencapaian.
  4. Pastikan maklumat peribadi, pendidikan, dan pengalaman kerja ditulis dengan jelas dan teratur.
  5. Elak gunakan gambar atau grafik pada resume.
  6. Periksa dan edit resume anda dengan teliti, pastikan resume dalam bentuk pdf.