Pemuda ini dedah 'culture' kerja di New Zealand setelah 10 bulan berhijrah
# Inspirasi & Kerjaya (Mau Sembang) # MauLuah

Pemuda ini dedah 'culture' kerja di New Zealand setelah 10 bulan berhijrah

post by Ani

by Ani

May 25, 2023
pada 7:50 PM

Pemuda ini dedah 'culture' kerja di New Zealand setelah 10 bulan berhijrah

Baru-baru ini ada seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Alif, telah berhijrah selama 10 bulan yang lalu ke New Zealand untuk mencari rezeki dan bekerja di sektor kewangan. Dia berusia 27 tahun dan dia memberikan gambaran tentang keseronokan yang dirasainya bila bekerja di sana. Di dalam perkongsiannya, dia memberitahu bahawa selama 10 bulan dia bekerja di New Zealand tu, dia merasakan pengalaman kerja yang berbeza kalau nak dibandingkan dengan bekerja di Malaysia.

Menurutnya, perbezaan yang paling ketara dirasai adalah budaya waktu kerja pergi dan balik di New Zealand. Selain itu, di sana mereka tidak menggunakan sebarang aplikasi group chat untuk mengganggu pekerja di luar waktu kerja. Alif juga memberitahu bahawa pekerja di New Zealand ni boleh sahaja ambil cuti sakit tanpa perlu bagitahu sakit apa. Dalam kata mudah, pekerja tidak perlu berikan sijil cuti sakit (surat MC) kepada majikan.

Tambahannya lagi, bila bekerja di sana, tidak ada jurang antara pekerja biasa dengan ketua atau pengurus dalam urusan kerja sehari-hari. Etika berpakaian di tempat kerja juga lebih fleksibel. Kadang-kadang, pekerja di New Zealand boleh pakai seluar pendek dalam pejabat, kecuali bagi mereka yang bekerja sebagai penyambut tetamu.

Selain itu, New Zealand juga mempunyai undang-undang rehat selama 10 minit setiap dua jam bekerja. Selain itu, setiap bandar di New Zealand mempunyai masjid dan surau, dan terdapat tiga buah masjid serta pusat jagaan kanak-kanak Muslim di lokasinya. Pejabat tempat Alif bekerja juga menyediakan ruang solat untuk semua agama, tetapi hanya orang Islam yang sering menggunakannya.

Cerita Alif ini menjadi viral dengan lebih dari 2.6 juta tontonan dan dikicau oleh 13,700 orang pengguna internet. Bukan itu saja, banyak pengguna juga mengungkapkan keinginan mereka untuk merasai pengalaman bekerja di New Zealand. Ada juga yang berkongsi pengalaman mereka bekerja di negara lain seperti Australia, Belanda, dan Jerman.

"Saya bekerja selama lima tahun di Australia, dan apa yang Alif katakan adalah betul. Gaji mingguan sangat membantu, dan cuti sakit boleh diambil tanpa perlu memberitahu sebab. 

"Jerman juga... tepat pukul 3 atau 4, semua orang sudah pulang-kata beberapa pengguna internet" kata pengguna internet.

Dalam era globalisasi yang pesat, bekerja di luar negara memberikan pengalaman yang unik dan menarik. Setiap negara mempunyai budaya kerja dan gaya hidup yang berbeza, dan New Zealand adalah salah satu destinasi yang menarik minat ramai orang.


Btw, zaman sekarang korang dah tak perlu email satu persatu syarikat dah kalau korang nak mohon kerja. Korang boleh drop je resume dekat profil syarikat yang korang nak mohon tu…Korang hanya perlu taip nama syarikat yang korang nak kerja & drop resume di profil syarikat tersebut. Drop resume di sini.