Sebenarnya JKM Ada Berikan Bantuan Kewangan RM20,000 Jika Anda Diserang Binatang Buas..Ini Buktinya!
# Trending Semasa

Sebenarnya JKM Ada Berikan Bantuan Kewangan RM20,000 Jika Anda Diserang Binatang Buas..Ini Buktinya!

post by null

by Admin

Apr 20, 2016
pada 7:19 AM

Seperti yang kita sedia maklum, kita digemparkan dengan berita yang amat mendukacitakan mengenai kanak-kanak darjah satu adik Nur Nadhirah Ruslan atau lebih dikenali sebagai adik Nuri meninggal dunia akibat dipatuk ular pagi semalam.

Insiden yang mendapat perhatian netizen itu membuatkan lelaki ini berkongsikan sedikit informasi terhadap bantuan kewangan yang diberikan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) jika di serang binatang buas. Agak memeranjatkan kami dengan informasi yang di kongsikan oleh Syahril A. Kadir ini.

Apapun, kami ucapkan takziah kepada keluarga adik Nuri, semoga roh anak syurga ini dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

JKM BOLEH BERI BANTUAN KEWANGAN JIKA DISERANG BINATANG BUAS!

AKU sangat bersimpati terhadap kejadian yang menimpa adik Nuri yg dipatuk ular hingga meninggal dunia di Kota Bharu semalam.Apa yang aku nak bagitahu kat sini, sebenarnya ramai orang tidak tahu mangsa/waris serangan binatang buas ini boleh memohon bantuan menerusi tabung khas yang dikenali sebagai Tabung Bantuan Mangsa Serangan Binatang Buas.

So far aku difahamkan kes paling banyak menerima bantuan adalah membabitkan serangan ular, buaya, babi hutan dan beruang. Liputan tabung itu juga dah diperluas kepada serangan haiwan akuatik seperti ikan pari dan obor-obor.

Kadar bantuan berdasarkan kepada tahap kecederaan yang dialami mangsa

Kadar bantuan berdasarkan kepada tahap kecederaan yang dialami mangsa dengan kadar maksimum RM20,000 bagi mangsa yang meninggal dunia, koma atau hilang upaya kekal. Bagi kes hilang upaya sebahagian, kadar bantuan ditentukan berdasarkan peratusan kategori kecederaan.

Tabung yang diluluskan Kabinet pada 2004 itu diuruskan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) manakala Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) bertanggungjawab menyediakan laporan terperinci kes untuk dijadikan asas permohonan bantuan.

Antara binatang yang melayakkan mangsa menerima bantuan ialah gajah, seladang, babi hutan, beruang, harimau, ular sawa, ular-ular berbisa dan primat (beruk, kera, siamang, ungka, lotong dan kongkang).

So aku dah bagitau ni tolong-tolonglah SEBARKAN. Betul, wang tak boleh ganti nyawa tapi at least boleh ringankan beban keluarga mangsa. Jadi kalau anda atau ahli keluarga anda kena serangan sebegini, pergi terus pejabat JKM terdekat untuk mohon bantuan!