Memandu Lebih 2 Jam Sehari Boleh Jadi Bodoh? Kajian Dah Buktikan!
# Gaya Hidup

Memandu Lebih 2 Jam Sehari Boleh Jadi Bodoh? Kajian Dah Buktikan!

post by MJ

by MJ

Jul 20, 2022
pada 9:14 AM

Siapa je tak terkejut dengan berita macam ni betul ke bawak kereta lama lama sehari boleh bagi kesan dekat otak. Boleh jadi bodoh ke? Pakar penyedilik mengatakan bahawa ia bukan sekadar logik akal tetapi ianya memang benar! Seorang Epidemiologist dari University of Leicester memberitahu bahawa memandu bukan sahaja memberi kesan buruk pada jantung ia juga memberi kesan buruk kepada otak kita. Tapi apa kesahihannya?

Minda Kita Kurang Aktif Sepanjang Sedang Memandu

Kajian memberi tumpuan kepada 500,000 orang di antara umur 37 dan 73 yang mengambil ujian kecerdasan dan ingatan selama lima tahun . 93,000 daripada mereka memandu lebih daripada dua atau tiga jam sehari. Pada permulaan kajian, skor IQ mereka lebih rendah daripada peserta yang memandu dalam tempoh singkat atau tidak memandu terus.

"Penurunan kognitif dapat diukur selama lima tahun kerana ia boleh berlaku dengan cepat di kalangan pertengahan umur dan lebih tua," kata Bakrania  "Ini dikaitkan dengan faktor gaya hidup seperti merokok dan pemakanan yang tidak baik-dan sekarang dengan masa memandu." Tambahnya.

"Bolehkah kereta moden, yang sangat terlindung dari persekitaran luar ini bertanggungjawab untuk mengubah pengalaman memandu ke sesuatu yang lebih kurang sama menonton TV, sejauh mana fikiran anda?" katanya lagi

Memandu Tidak Seperti Menghadap Komputer

Kajian itu juga mendedahkan bahawa menggunakan komputer, sama ada untuk kerja atau bermain permainan, sebenarnya meningkatkan kebolehan kognitif. Kemahiran kognitif didorong oleh orang yang menggunakan komputer sehingga dua hingga tiga jam sehari, katanya.

"Apabila menonton TV, otak anda kurang aktif tetapi menggunakan komputer, otak akan lebih merangsang dan lebih aktif" Tambahnya lagi