[Jawatan Kosong] KPM Buka Permohonan Pelantikan Pengawas Peperiksaan SPM 2023 Kepada Orang Awam
# Jenis Pekerjaan # Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

[Jawatan Kosong] KPM Buka Permohonan Pelantikan Pengawas Peperiksaan SPM 2023 Kepada Orang Awam

post by Ani

by Ani

Sep 18, 2023
pada 2:49 PM

[Jawatan Kosong] KPM Buka Permohonan Pelantikan Pengawas Peperiksaan SPM 2023 Kepada Orang Awam

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan berita baik dengan membuka peluang permohonan untuk jawatan pengawas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 kepada orang awam. Ia merupakan satu inisiatif yang memerlukan kerjasama daripada individu luar dalam menjayakan proses peperiksaan ini.

Tempoh permohonan dibuka dari 12 September hingga 31 Oktober. Semua individu yang berminat boleh memuat turun borang permohonan dan mengemukannya kepada Pengarah Pendidikan Negeri melalui pautan yang disediakan ini https://bit.ly/44KmnxL. Selepas penyerahan permohonan, calon yang berjaya akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga di Pejabat Pendidikan Daerah terdekat. Proses ini adalah penting bagi memastikan pemilihan pengawas peperiksaan yang berkualiti dan boleh dipercayai.

pengawas peperiksaan

Inisiatif ini merupakan satu daripada tujuh langkah yang diumumkan oleh Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek pada 17 Februari sebelum ini. Ia bertujuan untuk membantu mengurangkan beban tugas guru-guru dalam mengendalikan peperiksaan ini.

Calon yang berminat untuk menjawat jawatan pengawas peperiksaan SPM 2023 perlu mematuhi beberapa syarat asas seperti berikut:

1.Warganegara Malaysia yang berumur di antara 18 hingga 65 tahun.
2.Memiliki sekurang-kurangnya kelayakan SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
3.Tidak mempunyai rekod jenayah atau sebarang tindakan mahkamah dalam rekod mereka.
4.Memiliki akses kepada pengangkutan sendiri untuk memudahkan pergerakan semasa menjalankan tugas pengawasan.

KPM juga telah mengenal pasti lima kategori pemohon yang berbeza untuk memudahkan pengurusan permohonan:

Kategori 1: Golongan pesara kerajaan di bawah skim Pegawai Perkhidmatan Pendidikan.
Kategori 2: Pelajar institut pengajian tinggi awam atau swasta, Institut Pendidikan Guru, lepasan asasi atau matrikulasi.
Kategori 3: Guru di sekolah-sekolah seperti Sekolah Menengah Agama Kerajaan Negeri, sekolah swasta, atau Maktab Rendah Sains Mara.
Kategori 4: Individu yang merupakan ahli kumpulan pelaksana atau pekerja kontrak kerajaan.
Kategori 5: Kakitangan bukan kerajaan, pesara kerajaan, atau pekerja sektor swasta.

Untuk sebarang pertanyaan atau bantuan tambahan, sila hubungi Jabatan Pendidikan Negeri masing-masing atau emel kepada Lembaga Peperiksaan di khidmatbantu.lp@moe.gov.my.

Inisiatif ini adalah peluang yang unik untuk mereka yang ingin menyumbangkan kepada sistem pendidikan negara. Jangan lepaskan peluang ini untuk turut serta dalam proses penting dalam pendidikan Malaysia.

Anda tak nak kerja diatas dan berminat nak apply kerja dalam bidang F&B, Retails, Rider Warehouse atau Technician/ Engineer TAPI tak ada resume?? Jangan risau, dengan bantuan AI, anda tak perlu susah payah buat resume pun. MOHON KERJA TANPA RESUME DISINI!