Penting Ke Warna Dalam Resume? Ke Nak Biar Putih Jer?
# Pengetahuan Pekerja # Pengetahuan Interview

Penting Ke Warna Dalam Resume? Ke Nak Biar Putih Jer?

post by Ani

by Ani

Oct 24, 2023
pada 1:39 PM

Penting Ke Warna Dalam Resume? Ke Nak Biar Putih Jer?

Nampak seperti tidak memberi apa apa impak kepada resume anda namun, warna boleh menjadi peranan yang penting untuk anda dipanggil ke interview. Hmm? Adakah penting untuk kita meletakkan warna pada resume? 

Secara umum, YA. Kebanyakan resume profesional menggunakan warna. Menggunakan warna pada resume anda boleh membantu menjadikan resume anda kelihatan menarik dan mudah dilihat. Ia juga boleh membantu untuk menekankan bahagian paling penting yang anda ingin menarik perhatian majikan.

Apakah warna terbaik untuk resume?

Tiada jawapan spesifik untuk soalan ini. Warna resume terbaik bergantung pada profesion yang anda mohon dan tanggapan yang ingin anda berikan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa prinsip asas yang perlu diingat. Berikut ialah garis panduan untuk mencipta skema warna yang menarik yang tidak akan mematikan majikan.

Secara amnya, sebaiknya elakkan menggunakan warna terang kerana ia boleh mengganggu dan kelihatan tidak profesional. Warna pada resume anda harus memujinya, bukan mengalihkan tumpuan daripada kandungan. Elakkan juga menggunakan warna terang dengan latar belakang putih kerana ia sukar dibaca.
Dah tahu nak gunakan warna apa pada resume anda? Jangan la pula warna warni macam pelangi pula resume anda tu.

Kalau anda dah settle buat resume dan nak start cari kerja tu, admin nak suggest dekat nada cara cepat cari kerja dengan hanya anda perlu drop resume je. Lepastu nanti majikan yang akan contact korang dalam 72 jam (sekiranya relevan). Drop je resume anda disini https://bit.ly/3Psih96