OpenAI Pecat CEO Iaitu Pencipta ChatGPT
# Trending Semasa

OpenAI Pecat CEO Iaitu Pencipta ChatGPT

post by Ani

by Ani

Nov 20, 2023
pada 11:52 AM

OpenAI Pecat CEO Iaitu Pencipta ChatGPT

Washington: Kejutan melanda dunia teknologi apabila Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI (ChatGPT), Sam Altman, yang terkenal sebagai pakar utama dalam bidang Kecerdasan Buatan (AI), dipecat oleh Lembaga Pengarahnya semalam.

Berita ini mencetuskan kehairanan di Silicon Valley, memandangkan Altman, yang berusia 38 tahun, dianggap sebagai perintis dan tokoh terkemuka dalam dunia AI.

Keputusan pemecatan tersebut diambil setelah Lembaga Pengarah OpenAI kehilangan keyakinan terhadap keupayaan Altman untuk memimpin syarikat itu ke hadapan.

United Press International (UPI), yang mengutip Lembaga Pengarah syarikat tersebut, menyatakan bahawa Sam tidak konsisten dalam komunikasinya dengan lembaga, dan ini dianggap sebagai penghalang kepada pelaksanaan tugasnya.

Artikel Berkaitan: Budak Intern Minta Elaun Sampai RM3,000. Siap Minta Elaun Makanan Dan Pengangkutan Lagi

OpenAI Pecat CEO Iaitu Pencipta ChatGPT

"Lembaga Pengarah tidak lagi yakin dengan keupayaannya untuk terus menerajui OpenAI. Lembaga tetap komited sepenuhnya untuk melaksanakan misi ini. Kami berterima kasih atas banyak sumbangan Sam kepada penubuhan dan pertumbuhan OpenAI. Pada masa yang sama, kami percaya kepimpinan baharu diperlukan semasa kami bergerak ke hadapan," kata lembaga itu dalam kenyataan.

Ketua Pegawai Teknologi, Mira Murati, akan mengambil alih jawatan secara sementara sehingga pengganti yang tetap dapat ditemui.

Altman mengesahkan pemecatan tersebut melalui media sosial miliknya, walaupun tidak memberikan penjelasan terperinci.

"Saya menyukai masa saya di OpenAI. Ia adalah transformatif untuk saya secara peribadi, dan semoga dunia sedikit sebanyak. Paling penting saya suka bekerja dengan orang yang berbakat seperti itu," tulis Altman di platform X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

ATS