Pernah Jual Sut, Buka 13 Chalet Dan Banyak Lagi! Ini Kisah John Lemon, Founder HausBoom Melayu Yang Berjaya
# Inspirasi & Kerjaya (Mau Sembang)

Pernah Jual Sut, Buka 13 Chalet Dan Banyak Lagi! Ini Kisah John Lemon, Founder HausBoom Melayu Yang Berjaya

post by Ani

by Ani

Dec 7, 2023
pada 1:14 PM

Pernah Jual Sut, Buka 13 Chalet Dan Banyak Lagi! Ini Kisah John Lemon, Founder HausBoom Melayu Yang Berjaya

HausBoom, yang ditubuhkan pada tahun 2014, mengambil inspirasi dari perkataan Haus dalam Bahasa Melayu yang merujuk kepada dahaga, dan bunyinya seakan-akan perkataan Inggeris "house". Nama HausBoom mempunyai maksud semangat jenama minuman jus berkilauan buatan Malaysia yang menyediakan minuman segar dan bertenaga.

Dengan meminum minuman ini, HausBoom menawarkan penyelesaian untuk menghilangkan dahaga dan memberikan tenaga yang mencetus untuk tindakan seterusnya.

Tentang Founder HausBoom – Azri Zahier Azmi (John Lemon)

founder hausboom

Walaupun memulakan pengajian dalam jurusan Kimia Gunaan, Azri kemudian bertukar kepada Fakulti Alam Bina kerana minatnya terhadap kursus tersebut. Beliau melihat pengajar-pengajar di fakulti itu mempraktikkan ilmu yang diajar kepada pelajar, memotivasinya untuk menyertai jurusan tersebut.

Walaupun terpaksa menghadapi kesulitan kewangan setelah kehilangan kelayakan sebagai peminjam PTPTN, Azri mencari pelbagai jalan untuk menampung kehidupan. Beliau aktif dalam perbahasan universiti, mengambil kelas fotografi, dan terlibat dalam perniagaan cetakan buletin serta fotografi perkahwinan.

Walaupun sibuk, Azri mengekalkan prestasi cemerlang dengan GPA 3.7 dan mendapat ijazah Ukur Bahan pada tahun 2010. Namun, gaji sebagai juruukur bahan tidak mencukupi, memacu Azri mencari peluang baru.

Farmbook.my

Azri memohon jawatan di Petronas dan berjaya mendapatnya. Namun, kesabaran menunggu surat tawaran menyebabkan Azri membentuk syarikat dan portal farmbook.my untuk peladang dan penternak berdagang secara dalam talian. Walaupun idea ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri di MAHA 2010, farmbook.my tidak mendapat sambutan. Pengalaman ini mengajar Azri tentang ketahanan mental dalam perniagaan.

Melihat Peluang Baharu

Setelah kegagalan farmbook.my, Azri menyertai syarikat perdagangan minyak dan gas. Apabila pinjamannya ditolak oleh Agro Bank untuk terlibat dalam pertanian, Azri melihat peluang baru. Beliau mencipta Institut iGrow untuk melatih staf bank tentang pertanian. Dengan pinjaman RM50,000 daripada pakciknya, Azri bercucuk tanam dan membina kolam ikan air tawar.

Kejayaan ini mendorong Azri menubuhkan iGrow, sebuah institut pertanian yang menawarkan kursus selama setahun dan telah melahirkan lebih daripada 200 graduan. Beliau juga terlibat dalam projek chalet, tetapi banjir besar merosakkan semua chalet yang baru dibina.

VCube

Azri mencipta nama dalam perusahaan pemodenan pertanian dengan VCube, sebuah struktur pertanian yang menggunakan teknologi komputer. Mereka menguji keberkesanan VCube untuk tanaman tomato dan lada benggala, dengan matlamat memasuki pasaran global.

HausBoom Tidak Sama Dengan Jenama Lain

hausboom

HausBoom membezakan dirinya dengan menawarkan minuman berjenis jus sebenar dengan kandungan jus 10-15%. Walaupun mempunyai rekabentuk botol kaca dan rasa premium, HausBoom dijual dengan harga yang mampu dan sesuai untuk semua golongan.

Kenapa Di Dalam Botol Kaca?

CEO HausBoom percaya bahawa botol kaca adalah bekas terbaik untuk minuman jus buah, dan pada masa ini, tiada rancangan untuk menggunakan tin aluminium atau botol PET.

Pencapaian & Anugerah

HausBoom telah meraih pelbagai anugerah termasuk Top 3 Best SME di Ambank BizRACE, World Halal Brand Award dari Brandlaureate, Most Innovative F&B Products di MIHAS, dan Best Packaging di Malaysia Good Design Mark.

Selain Malaysia, HausBoom kini dijual di lebih daripada 8 negara dan merancang untuk memperluaskan pasaran ke lebih 22 negara. Semua minuman HausBoom disahkan halal oleh JAKIM dan mencapai standard GMP serta pensijilan HACCP.


Maukerja tempat paling ngam untuk korang cari peluang pekerjaan. Ada berlambak kerja kosong menanti korang! Explore kerja kosong disini.


Cari Peluang Kerja Dengan Maukerja Disini: