Puasa Sunat Hari Arafah Dan Doa Hari Arafah
# Trending Semasa

Puasa Sunat Hari Arafah Dan Doa Hari Arafah

post by Muni

by Muni

Jun 10, 2024
pada 2:30 PM

Puasa Sunat Hari Arafah Dan Doa Hari Arafah

Pengertian Hari Arafah

Hari Arafah, yang jatuh pada 9 Zulhijjah setiap tahun, merupakan hari yang sangat istimewa dalam kalendar Islam. Pada hari ini, Kota Mekah akan penuh dengan jemaah haji yang berkumpul di Padang Arafah untuk melaksanakan ibadah wukuf. Ibadah wukuf ini adalah salah satu rukun haji yang paling penting dan melambangkan peristiwa penting dalam sejarah umat Islam.

Asal Usul Ibadah Wukuf di Padang Arafah

Ibadah wukuf di Padang Arafah mengingatkan kita kepada kisah Nabi Adam dan Hawa yang diturunkan ke bumi selepas terpedaya oleh tipu daya Iblis di syurga. Mereka berdua memohon ampun kepada Allah selama bertahun-tahun dan akhirnya dipertemukan semula di Jabal Rahmah selepas 40 tahun terpisah. Peristiwa ini menggambarkan betapa pentingnya taubat dan pengampunan dalam kehidupan seorang Muslim.

Keistimewaan Berdoa pada Hari Arafah

Hari Arafah dikenali sebagai masa berdoa yang paling mustajab. Pada hari ini, Nabi Muhammad SAW menghabiskan masa yang panjang untuk berdoa. Di Malaysia, ramai umat Islam mengambil kesempatan untuk berpuasa pada Hari Arafah untuk meraih ganjaran besar, iaitu pengampunan dosa setahun sebelum dan selepasnya. Berpuasa pada Hari Arafah adalah sunat bagi mereka yang tidak menunaikan haji.

Tarikh dan Waktu Wukuf pada Tahun 2024

Untuk tahun 2024, Hari Arafah ditetapkan pada 9 Zulhijjah 1444, bersamaan dengan 15 Jun 2024 (Sabtu). Waktu wukuf yang paling afdhal dan mustajab untuk berdoa adalah pada masa yang sama dengan waktu wukuf di Arafah, iaitu dari Zohor sehingga Maghrib (waktu Saudi). Di Malaysia, waktu tersebut kira-kira bermula selepas Asar sehingga waktu Isya’ pada hari yang sama.

Puasa Hari Arafah dan Hari Tarwiyah di Malaysia

Bagi umat Islam di Malaysia, puasa pada 15 Jun 2024 (Sabtu) dianggap sebagai puasa Hari Tarwiyah, manakala puasa pada 16 Jun 2024 (Ahad) adalah puasa Hari Arafah. Ini disebabkan perbezaan masa antara Mekah dan Kuala Lumpur yang berbeza lima jam.

Doa-doa Pilihan pada Hari Arafah

Pada hari ini, umat Islam disarankan untuk mengamalkan doa-doa pilihan seperti yang diajarkan oleh Ustazah Asma' Harun. Doa pada Hari Arafah sangat mustajab, seperti yang disebut dalam hadis oleh Abdullah bin ‘Amr, bahawa Nabi SAW bersabda:

خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ

Maksudnya: “Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah.” (HR Tirmizi, hadis hasan).

Hari Arafah adalah hari yang penuh dengan keberkatan dan peluang untuk memperbanyakkan doa serta meraih pengampunan daripada Allah. Umat Islam di seluruh dunia, termasuk di Malaysia, seharusnya mengambil kesempatan ini untuk meningkatkan amal ibadah, berdoa dengan penuh khusyuk, dan berpuasa bagi mereka yang tidak menunaikan haji. Semoga Allah menerima segala amal ibadah kita dan mengampuni dosa-dosa kita.

Sedang mencari kerja part time? Klik disini untuk lihat kerja part time yand ada! Atau ingin mencari kerja yang beri kelebihan untuk bekerja dari rumah? Klik disini!


drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: