Berpengalaman Interview Lebih Daripada 10 Syarikat, 'Otai' Ini Kongsikan Soalan Bocor Majikan
# Pengetahuan Interview # Trending Semasa

Berpengalaman Interview Lebih Daripada 10 Syarikat, 'Otai' Ini Kongsikan Soalan Bocor Majikan

post by Izuan

by Izuan

Mar 17, 2022
pada 8:58 AM

Siapa kata kerja sahaja mahukan pengalaman? Interview juga perlu ada kerana setiap sesi yang akan dijalankan mempunyai situasi yang berbeza-beza bagi mengelakkan rasa gemuruh. Bila baca apa yang dikongsikan oleh Muhammad Shalhadi yang sudah mempunyai pengalaman interview lebih daripada 10 syarikat ini, majikan akan tanya soalan yang sama sahaja, cuma mereka akan pilih soalan yang bebeza-beza untuk setiap calon.

Tapi bila dikaji semula, soalan yang sama akan keluar daripada mulut interviewer, apa yang berbeza adalah cara calon-calon sendiri yang jawab. Bila dah interview sampai banyak tempat mesti dah naik 'masak' dengan 'tricks' majikan betul? Oleh itu, kepada pemburu kerja semua sila baca perkongsian daripada 'otai' ini dan hadamkan segala tips dan panduan untuk menjawabnya.

"Jangan duduk saje kat rumah, apply kerja(dapatkan panggilan iv) walaupun kau tak nak kerja lagi... lebih dari 10 interview lain aku pergi untuk pastikan aku cukup pengalaman interview. Alhamdulillah, target dicapai." 

Basic Questions..PLEASE INTRODUCE YOURSELF

WHAT DID YOU LEARN IN YOUR COURSE OF STUDY?

WHAT DO YOU KNOW ABOUT THE COMPANY?

WHAT IS YOUR AMBITION? WHAT’S YOUR DREAM JOB?

WHY DO YOU WANT THIS JOB?

DO YOU RECEIVE ANY OTHER INTERVIEW INVITATION?

WHAT IS YOUR EXPECTED SALARY?

DO YOU HAVE DRIVING LICENSE? WHERE ARE YOU STAYING?

Seterusnya. Soalan ni yang membezakan kau dengan calon lain dan soalan ni juga mungkin penentu sama ada kau terpilih atau tak... Majikan pandang satu sama lain tunggu siapa nak mula dulu. Aku angkat tangan dan tanya, “can I start first?”

WHY SHOULD WE HIRE YOU?

TELL ME SOMETHING THAT IS NOT IN YOUR CV.

WHERE DO YOU SEE YOURSELF 5 YEARS FROM NOW?

WHAT DO YOU DO IN YOUR FREE TIME?

VIEW ABOUT LIFE. DEFINE SUCCESS/HAPPINESS

Bila dah apply kerja, alertlah dengan handphone & email anda. Sedia sekali untuk phone interview. Semua interview yang aku pergi tu in English ya. Jadi rajin2 praktis cakap omputih ye