Cuti Umum 3 Jun Sempena Hari Keputeraan Rasmi Agong: Pengumuman Fahmi Fadzil
# Trending Semasa

Cuti Umum 3 Jun Sempena Hari Keputeraan Rasmi Agong: Pengumuman Fahmi Fadzil

post by Ani

by Ani

May 20, 2024
at 11:04 AM

Cuti Umum 3 Jun Sempena Hari Keputeraan Rasmi Agong: Pengumuman Fahmi Fadzil

Kerajaan telah mengumumkan bahawa 3 Jun akan diwartakan sebagai cuti umum sempena hari ulang tahun keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim, menurut jurucakap kerajaan Fahmi Fadzil.

Walau bagaimanapun, untuk tahun ini, sambutan tersebut telah diperkenan oleh Agong untuk ditangguhkan ke bulan September. Ini adalah sebagai persediaan bagi istiadat pertabalan yang dijadualkan berlangsung pada 20 Julai depan. Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, menjelaskan bahawa penangguhan ini memberi ruang untuk persiapan yang lebih rapi bagi acara pertabalan yang penting ini.

Berhubung dengan istiadat pertabalan, selain upacara utama yang akan diadakan pada 20 Julai, beberapa acara tambahan turut dirancang:

  • Majlis bacaan yasin dan doa selamat akan diadakan dua hari sebelumnya di Masjid Negara.
  • Penyampaian khutbah khas akan dilakukan pada solat Jumaat keesokan harinya.
  • Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah dijangka berangkat ke Hospital Orang Asli Gombak pada 23 Julai sebagai sebahagian daripada rangkaian acara pertabalan.

3 Jun cuti umum hari keputeraan rasmi Agong

Fahmi Fadzil yang juga merupakan pengerusi jawatankuasa khas acara sempena istiadat pertabalan Agong menyatakan bahawa istiadat pertabalan ini merupakan peluang berharga untuk rakyat Malaysia menyaksikan dan memahami dengan lebih mendalam peranan institusi diraja di bawah konsep Raja Berperlembagaan. Istiadat ini diharapkan dapat memupuk rasa cinta dan penghargaan terhadap institusi diraja.

Dalam perkembangan berasingan, Fahmi berharap tindakan Meta Platforms Inc (Meta) yang menurunkan hantaran di media sosial mengenai pertemuan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dengan pemimpin politik Hamas, Ismail Haniyeh, tidak akan berulang. Fahmi merancang untuk mengadakan pertemuan dengan semua platform media sosial untuk menegaskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara berdaulat yang harus dihormati dalam pelaporan sebarang kenyataan yang dibuat oleh anggota pentadbiran termasuk perdana menteri.

Meta telah memulihkan hantaran di Facebook daripada media tempatan yang melaporkan pertemuan Anwar dengan Hamas. Fahmi menekankan pentingnya platform media sosial menghormati kepimpinan dan kedaulatan negara dalam laporan mereka.

Pengumuman cuti umum 3 Jun sempena hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim adalah satu langkah penting untuk meraikan institusi diraja di Malaysia. Dengan istiadat pertabalan yang dirancang pada bulan Julai, rakyat Malaysia diharapkan dapat mengambil peluang ini untuk memahami dan menghargai peranan serta nilai-nilai yang dibawa oleh institusi diraja.


ATS Maukerja

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: