Susah Dapat Kerja Selepas Habis Ijazah! Rupa rupanya Ijazah Perniagaan Tak Diiktiraf Puncanya!!
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Susah Dapat Kerja Selepas Habis Ijazah! Rupa rupanya Ijazah Perniagaan Tak Diiktiraf Puncanya!!

post by MJ

by MJ

Mar 14, 2023
pada 9:02 AM

Susah Dapat Kerja Selepas Habis Ijazah! Rupa rupanya Ijazah Perniagaan Tak Diiktiraf Puncanya!!


Ramai pelajar bercita-cita untuk mendapatkan ijazah yang akan membantu mereka mendapat pekerjaan idaman atau meningkatkan kerjaya mereka. Namun, tidak semua ijazah sama nilainya. Sesetengah ijazah mungkin tidak diiktiraf oleh majikan atau badan profesional, meninggalkan graduan dengan kertas yang tidak berguna dan hutang yang banyak.

Inilah yang berlaku kepada seorang lelaki muda dari Johor, yang menamatkan ijazah perniagaan lima tahun di sebuah kolej swasta hanya untuk mendapati bahawa sijilnya tidak diiktiraf dan tidak diakui di Malaysia dan Singapura . Dia telah membelanjakan RM100,000 untuk yuran pengajian dan perbelanjaan hidup, tetapi tidak dapat mencari pekerjaan yang berkaitan dengan bidang pengajiannya. Dia berasa tertipu dan dikhianati oleh kolej tersebut, yang telah menjanjikannya bahawa ijazahnya sah dan diiktiraf secara antarabangsa.

Malangnya, ini bukan satu kes yang berasingan. Telah terdapat banyak kes pelajar menjadi mangsa kepada kolej yang tidak diiktiraf yang menawarkan ijazah palsu atau kurang berkualiti. Kolej-kolej ini sering menggunakan taktik pemasaran menipu untuk memikat pelajar-pelajar yang tidak menyangka dengan tawaran-tawaran menarik seperti yuran rendah, jadual fleksibel, kemasukan mudah dan tamat pengajian cepat. Mereka juga mungkin mendakwa mempunyai afiliasi dengan universiti atau badan akreditasi yang terkenal tetapi sebenarnya tidak wujud atau penipuan.

 

Sumber Gambar: Sin Chew Daily

Jadi bagaimana pelajar boleh mengelakkan ditipu oleh kolej-kolej yang tidak diiktiraf? Berikut adalah beberapa tips:

  • Buat penyelidikan anda. Sebelum mendaftar ke mana-mana kolej atau universiti, semak status akreditasi mereka dengan pihak berkuasa berkaitan seperti Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) atau Daftar Kelayakan Malaysia (MQR). Anda juga boleh mengesahkan pengiktirafan ijazah anda dengan majikan atau badan profesional dalam bidang anda.
  • Berhati-hati terhadap tanda-tanda merah. Jika sebuah kolej atau universiti kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, kemungkinannya begitulah adanya. Sesetengah tanda amaran termasuk: tiada kampus fizikal atau kemudahan; tiada fakulti atau kakitangan yang layak; tiada maklumat hubungan atau ketelusan; tiada piawaian akademik atau jaminan kualiti; janji-janji atau jaminan-jaminan tidak realistik; taktik jualan tekanan tinggi; permintaan untuk bayaran pendahuluan atau maklumat peribadi.
  • Minta nasihat. Jika anda ragu-ragu tentang pilihan pendidikan anda, minta nasihat dari sumber-sumber boleh dipercayai seperti kaunselor, guru, mentor, rakan-rakan atau ahli keluarga. Anda juga boleh rujuk platform dalam talian seperti StudyMalaysia.com , EduAdvisor.my , EasyUni.com , Afterschool.my , dll., yang menyediakan maklumat dan bimbingan berguna mengenai pelbagai kursus dan institusi di Malaysia.
     

Mendapatkan ijazah adalah satu pelaburan besar yang boleh memberi kesan besar kepada masa depan anda. Oleh itu, adalah penting untuk membuat keputusan berasaskan maklumat dan mengelakkan menjadi mangsa kepada kolej-kolej yang tidak diiktiraf yang mungkin merosakkan impian dan cita-cita anda.

Bukan mudah nak cari kerja jika dengan persaingan yang lebih tinggi sekarang ni. Korang boleh cuba untuk check dulu resume korang. Sebelum nak apply kerja tu pastikan resume TIP TOP tau!

Cuba semak RESUME anda secara PERCUMA disini > https://cutt.ly/p8zr02h