Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 Pada Bulan April Ini
# Trending Semasa

Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 Pada Bulan April Ini

post by Ani

by Ani

Apr 1, 2024
pada 5:24 PM

Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 Pada Bulan April Ini

Rabu ini menjadi titik permulaan kepada sebahagian daripada 8.4 juta rakyat Malaysia yang bakal menerima bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2. Melibatkan bayaran antara RM100 hingga RM650, inisiatif ini diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dengan harapan untuk meringankan beban hidup rakyat di tengah-tengah cabaran ekonomi semasa.

Anwar menjelaskan bahawa kerajaan telah meningkatkan peruntukan bagi program subsidi bersasar STR Fasa 2 sebanyak 20 peratus kepada RM1.5 bilion. Ini adalah langkah progresif berbanding dengan RM1.26 bilion pada tahun sebelumnya. Menurut beliau, inisiatif ini bukan sekadar perkara teknikal dalam struktur ekonomi negara, tetapi juga menunjukkan komitmen kerajaan dalam berkongsi kekayaan negara dengan rakyat secara lebih adil.

Datuk Seri Anwar Ibrahim

Dalam kenyataannya, Anwar turut menyatakan bahawa inisiatif ini merupakan sebahagian daripada usaha Kerajaan Madani dalam melaksanakan reformasi ekonomi. Langkah ini bukan sahaja membetulkan struktur kewangan negara tetapi juga memastikan setiap rakyat mendapat manfaat daripada pembangunan negara dengan lebih adil.

"Kerajaan berhasrat untuk terus meningkatkan bantuan tunai kepada rakyat sejajar dengan penambahbaikan fiskal negara serta penyasaran subsidi kepada golongan yang memerlukan," katanya dengan penuh keyakinan.

Salah satu langkah baharu yang diambil adalah dengan membuka pendaftaran STR 2024 sepanjang tahun. Ini memberi peluang kepada lebih ramai rakyat untuk mendapatkan manfaat daripada bantuan ini. Bagi mereka yang belum mendaftar, mereka digalakkan untuk membuat permohonan bagi membolehkan proses verifikasi dilakukan.

Bagi memastikan kelayakan, penerima boleh semak status mereka melalui Portal Rasmi STR. Kementerian Kewangan menekankan agar penerima STR sentiasa berwaspada terhadap pautan yang tidak sahih yang mungkin cuba mendapatkan maklumat peribadi.

1. Apa Itu Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024?

Login Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024 adalah satu program bantuan kewangan yang disediakan oleh Kerajaan Malaysia bagi membantu rakyat yang terkesan dengan kesan ekonomi semasa. Ia bertujuan untuk memberikan sokongan kewangan kepada golongan yang memerlukan, membantu mereka menghadapi cabaran kewangan yang dihadapi.

2. Siapakah Yang Layak Untuk Mohon Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024?

Pemohon layak memohon Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024 sekiranya mereka memenuhi kriteria kelayakan seperti berikut:

i. Isi Rumah

 • Berstatus perkahwinan; atau
 • Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang mempunyai anak yang memenuhi syarat; dan
 • Pendapatan Isi Rumah tidak melebihi RM5,000.

ii. Warga Emas Tiada Pasangan

 • Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang memenuhi syarat; dan
 • Berumur 60 tahun ke atas; dan
 • Pendapatan tidak melebihi RM5,000.

iii. Bujang

 • Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang memenuhi syarat; dan
 • Berumur 21-59 tahun; dan
 • Orang Kurang Upaya (OKU) berumur 19 tahun ke atas; dan
 • Bukan pelajar sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Awam / Swasta; dan
 • Pendapatan tidak melebihi RM2,500.

Nota: Individu yang masih belajar sepenuh masa di IPTA / IPTS atau OKU yang berumur 19 tahun ke atas hanya boleh dimasukkan sebagai tanggungan permohonan isi rumah.

3. Cara Permohonan

Permohonan boleh dilakukan secara dalam talian melalui Portal Rasmi STR sepanjang tahun. Pemohon yang belum berdaftar perlu mengemukakan permohonan mereka untuk proses verifikasi.

4. Bagaimanakah Kaedah Bayaran Bantuan STR 2024 Dilaksanakan?

Bantuan akan disalurkan melalui kredit ke akaun bank penerima atau pembayaran tunai di Kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) bergantung kepada status dan keperluan pemohon. Proses ini dilakukan secara berperingkat- peringkat mengikut kategori kelayakan STR masing-masing.

5. Cara Login Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024

Untuk log masuk ke Portal Rasmi STR 2024, ikuti langkah-langkah berikut:

 • Layari laman web rasmi STR 2024.
 • Masukkan nombor MyKad anda dan klik “Semak”.
 • Kemudian, masukkan kata laluan anda dan klik “Log Masuk”.
 • Anda akan dibawa ke bahagian kemaskini maklumat di mana anda boleh mengemaskini butiran permohonan anda.

Dalam keadaan ketidakpastian ekonomi, langkah ini memberikan sedikit lega kepada rakyat Malaysia. Semoga bantuan ini dapat memberi rahmat kepada kehidupan setiap individu dan keluarga di negara kita.


Drop Resume Maukerja

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: