Akta Kerja 1955 Benarkan Pekerja Untuk Bekerja Secara Fleksibel
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Akta Kerja 1955 Benarkan Pekerja Untuk Bekerja Secara Fleksibel

post by Muni

by Muni

Apr 17, 2024
pada 5:12 PM

Akta Kerja 1955 Benarkan Pekerja Untuk Bekerja Secara Fleksibel

Kuala Lumpur, Malaysia – Para pekerja di Malaysia kini mempunyai peluang untuk mengajukan permohonan kepada majikan mereka untuk mendapatkan pengaturan kerja yang lebih fleksibel berdasarkan masa, hari, dan lokasi bekerja. Inisiatif ini didasarkan pada Seksyen 60P dan 60Q Akta Kerja 1955, seperti yang diumumkan oleh Menteri Sumber Manusia, Steven Sim.

Menerusi hantaran terbaru di aplikasi X, Menteri Steven Sim menjelaskan bahawa setiap permohonan kerja fleksibel haruslah diserahkan secara bertulis kepada majikan dan majikan perlu memberi maklum balas dalam tempoh 60 hari. Jika permohonan ditolak, majikan wajib memberikan alasan penolakan mereka.

kerja dari rumah

Seksyen 60P (1) Akta Kerja 1955 memberi hak kepada pekerja untuk memohon pengaturan kerja fleksibel, yang boleh termasuk perubahan waktu kerja, hari kerja, atau lokasi bekerja. Perubahan ini bergantung kepada syarat-syarat yang dinyatakan dalam Bahagian XIIC atau apa-apa yang terkandung dalam kontrak perkhidmatan masing-masing.

Di samping itu, permohonan untuk pengaturan kerja fleksibel di bawah Seksyen 60Q (1) harus dibuat secara bertulis dan mengikut format atau cara yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah. Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) berharap inisiatif ini akan mendukung tiga komponen utama yang dikenali sebagai 3K - Kebajikan, Kemahiran, dan Keberhasilan pekerja, yang selanjutnya akan meningkatkan daya saing ekonomi negara.

Dalam konteks regional, Menteri Sim turut menanggapi perkembangan serupa di Singapura di mana pekerja di sana boleh memohon untuk bekerja empat hari seminggu, lebih banyak hari bekerja dari rumah, dan masa kerja berperingkat. Ini diumumkan menerusi satu Garis Panduan Tiga Pihak yang dilaksanakan oleh Perikatan Tiga Pihak untuk Amalan Pekerjaan Adil dan Progresif (TAFEP).

TAFEP, yang merupakan agensi yang ditubuhkan oleh Kementerian Tenaga Manusia, Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) dan Persekutuan Majikan Kebangsaan Singapura (SNEF), bertujuan untuk memperkenalkan lebih banyak fleksibiliti dalam tempat kerja.

Langkah ini oleh Malaysia dan Singapura menunjukkan pengakuan yang semakin meningkat terhadap keperluan untuk keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih baik, yang bukan sahaja dapat meningkatkan produktiviti tetapi juga kepuasan kerja di kalangan pekerja. Para majikan di Malaysia kini diharapkan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dalam undang-undang ini, membolehkan mereka menarik dan mengekalkan bakat sambil memastikan kepuasan pekerja di tempat kerja.


drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: