3.61 Juta Ahli KWSP Lakukan Pindahan ke Akaun Fleksibel Berjumlah RM11.52 Bilion
# Trending Semasa

3.61 Juta Ahli KWSP Lakukan Pindahan ke Akaun Fleksibel Berjumlah RM11.52 Bilion

post by MJ

by MJ

Jul 9, 2024
pada 4:07 PM

3.61 Juta Ahli KWSP Lakukan Pindahan ke Akaun Fleksibel Berjumlah RM11.52 Bilion

KUALA LUMPUR - Seramai 3.61 juta atau 27.8 peratus daripada 13.01 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah umur 55 tahun telah memilih untuk memindahkan amaun permulaan mereka ke dalam Akaun Fleksibel, dengan jumlah perpindahan sebanyak RM11.52 bilion setakat 24 Jun 2024.

Pindahan ke Akaun Persaraan

Sebanyak RM5.12 bilion pula telah dipindahkan ke Akaun Persaraan, menurut Kementerian Kewangan (MoF). Inisiatif ini merupakan langkah proaktif untuk membantu rakyat menghadapi perubahan dalam landskap pekerjaan, penuaan penduduk, serta keperluan yang berubah mengikut kitaran hayat ahli KWSP.

Pengeluaran daripada Akaun Fleksibel

MoF turut menyatakan bahawa 3.16 juta ahli atau 24.3 peratus daripada keseluruhan ahli KWSP di bawah umur 55 tahun telah membuat pengeluaran daripada Akaun Fleksibel. Ini melibatkan amaun pengeluaran sebanyak RM7.81 bilion.

Matlamat Inisiatif Akaun Fleksibel

Menurut MoF, inisiatif ini bertujuan membantu ahli KWSP menyesuaikan diri dengan perubahan kehidupan dan keperluan kewangan mereka. Inisiatif ini juga bertujuan untuk memastikan bahawa ahli KWSP tidak menghadapi krisis kemiskinan pada usia tua kelak.

Kejayaan Inisiatif

Seramai 41,000 ahli, yang sebelum ini tidak mencapai simpanan asas mengikut umur, kini berjaya mencapai simpanan asas tersebut selepas pindahan sebahagian simpanan Akaun Sejahtera mereka ke Akaun Persaraan. Ini menunjukkan keberkesanan inisiatif Akaun Fleksibel dalam meningkatkan simpanan persaraan ahli KWSP.

Komitmen KWSP

KWSP kekal komited untuk memberikan pulangan yang kompetitif kepada para pencarum. Pengumpulan baki simpanan ahli adalah bergantung kepada trend caruman dan pengeluaran oleh ahli. Caruman yang konsisten dan pengeluaran yang berhemah akan membantu ahli membina baki simpanan persaraan yang kukuh.

Inisiatif Akaun Fleksibel oleh KWSP adalah langkah yang baik dalam membantu ahli menghadapi perubahan dalam kehidupan dan keperluan kewangan mereka. Dengan jumlah perpindahan yang signifikan dan komitmen KWSP untuk memberikan pulangan yang kompetitif, ahli KWSP dapat membina simpanan persaraan yang lebih kukuh dan mengelakkan krisis kewangan pada usia tua.

Ada yang tengah mencari kerja kerajaan? Klik link disini untuk lihat jawatan kosong berkaitan dengan kerajaan


Dah Penat Cari Kerja? Klik je di bawah ini dan biar kerja pula yang cari anda!

drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: