Back to Forum

Saya Nur Melor (Bukan Nama Sebenar), umur 20 tahun. Saya nak meluahkan rasa kecewa dan kepahitan hidup ni saya yang berkelulusan spm dan tidak sambung belajar sebab saya dari keluarga yang miskin. Saya nekad untuk mencari pekerjaan apa pon asal dapat duit halal dan saya nak cari ilmu di setiap pekerjaan. Awalnya saya kerja kebanyakkannya saya buat di bahagian sales di merata tempat dan banyak jenis jualan saya sudah buat di bahagian sales, terutamanya jualan barang baju budak hingga dewasa termasuk baju kurung. Cerita saya bermula di salah sebuah super market mall yang terkenal di tempat tinggal saya. Dari gaji saya rm300 hingga rm 800 tapi tu part time je, saya kerja lebih kurang 5 bulan. Lepas itu akak di tempat kerja saya suruh saya buat permanent supaya saya boleh dapat gaji tetap dan commission sales jualan tak kira la sama ada untuk perayaan dan cuti umum. Gaji tetap saya start dengan rm 900, training selama 6 bulan + 3 bulan sebagai fulltime. Sebenarnya jadi promoter ni seronok, saya belajar buat report tapi itulah, saya bahagia untuk 3 bulan tapi lepas tu saya start rasa terseksa dari segi fizikal dan mental. Sales saya dikira tinggi, dan kehadiran saya bagus tapi ni memulakan rakan sekerja cemburu dengan saya. Diaorang berpakat dengan supervisor saya yang memang suka dengan kaki bodek dan suka salah guna kuasa. Kadang kadang dia ni suka marah saya depan customer yang tengah pilih baju sampai customer tu keluar dari kedai. Kira banyak kali saya dimalukan dengan supervisor saya ni. Tak campur lagi dengan supervisor saya suka bela pekerja yang suka bodek dia dan dioarang suka biar saya sorang sorang jaga counter. Saya boleh bertahan 2 tahun je sebagai promoter sebelum saya berhenti kerja dekat mall tu sebab saya dapat penyakit misteri. Alhamdulillah, saya dah sihat dah tapi saya syak diaorang yang buat saya macam ni. Tapi itulah, lepas saya ambil tindakan untuk berhenti kerja waktu tahun 2020 bulan 3, sampai sekarang saya duduk dekat rumah sahaja. sam


Answers

Can you answer this question ?

People are looking the best Answer for this question

Asked by :

A*** A****
9 bulan yang lepas