N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****2 minggu yang lepasMauLuah

Bos Gunakan Budak Intern

nak meluah, saya ada intern kat satu tempat ni nak dekat 5 bulan dahlah. tempat saya intern ni lebih ramai intern daripada pekerja tetap, masalah kat office ni banyak sangat. first bos taknak bayar kami tapi dikerah bekerja macam staff tetap, bagi satu kerja expect untuk siap time tu jugak. lepastu tambah lagi kerja kami padahal kerja yang dah diberi tak siap lagi, lagi satu bos suruh OT tapi taknak bayar jugak. apa patut saya buat eh macam ni?

0
Hadi Hakimi's avatar'
Hadi Hakimi2 minggu yang lepas
Sebagai seorang intern, anda juga mempunyai hak dan perlindungan di tempat kerja. Apabila menghadapi situasi di mana anda merasa tidak adil, langkah pertama yang perlu anda ambil adalah berbincang dengan bos atau pihak atasan untuk memberitahu mengenai keadaan yang anda hadapi. Sebagai HR expert, saya mengesyorkan agar anda membicarakan isu ini secara profesional dan memberitahu bos mengenai hak-hak anda sebagai intern termasuk bayaran dan jam kerja yang adil. Jika selepas perbincangan situasi masih tidak berubah, anda juga boleh mencari bantuan dari agensi kerajaan yang berkaitan atau pertubuhan yang menyokong hak pekerja. Pastikan untuk menjaga rekod mengenai kesulitan yang anda hadapi sebagai rujukan di masa depan. Semoga masalah anda dapat diselesaikan dengan baik.
0