N** F******* A****** B* H******'s avatar'
N** F******* A****** B* H******2 minggu yang lepas inAbout Salary & Benefits

MENETAPKAN GAJI RM500 SEBULAN

boleh kah company menukarkan gaji dari basic Rm1500 kpd Rm500 dan memberikan komisyen sebanyak rm2 untuk 1 pembelian . Dan lead mesej yang masuk tidak la banyak dan berqu... Baca lagi
0
M******* A*** M****'s avatar'
M******* A*** M****3 minggu yang lepas inAbout Salary & Benefits

Gaji sepatutnya dengan pengalaman kerja 2-3 tahun Safety Supervisor

halu semua , sy perlukan pendapat sy dh berkerja nak masuk tahun ketiga sebagai safety supervisor . Boleh sy dptkan para pendapat utk sharekan nilai gaji yg sy sepatutnya... Baca lagi
0
M******* T****** A****'s avatar'
M******* T****** A****4 minggu yang lepas inAbout Salary & Benefits

Saya baru sahaja masuk dalam dunia pekerjaan. Saya tidak tahu adakah wajar gaji saya cuma 1600 tetapi bekerja 28 hari sebulan dan 14 jam sehari?

Saya bekerja di restoren sebagai pelayan,saya bekerja dari jam 7pgi smpai 9mlm tanpa dibagi waktu rehat pekerja,manakala cuti saya dalam sebulan cuma 2 hari,bolehkah saya... Baca lagi
1
Fatin Shazwani Abd Hakim's avatar'
Fatin Shazwani Abd Hakim1 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Gaji atau Komisyen Yang ke Hold Oleh Majikan, dan hanya bekerja sebagai sales assistant

bolehh ke majikan hold gaji atau komisyen pekerja?situasi dia, saya hanya bekerja sebagai sales assistant dan gaji hanya RM1500 basic. tetapi majikan buat notis berhenti ... Baca lagi
0
S*** H**** O***'s avatar'
S*** H**** O***1 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Minta pendapat mengenai perlu ke terima tawaran majikan dan bond dengan company.

Assalamualaikum semua, saya nak minta pendapat, skrg sy bekerja di company sbgai QC chemist waktu bekerja 8.30-5 pm jumaat cuti. Majikan offer untuk ambil lesen cepietso ... Baca lagi
0
M******* A*** M****'s avatar'
M******* A*** M****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Company sy letak ot flat ratr 1.0 , sy kata kalau ikutkan undang2 1.5 , lpstu gaji sy pun bawah 4k so mmg patut utk ot 1.5 rate . Tp dia jwb semua management dkt sini kita letak 1.0 rate for ot . Hm?

Jd nk buat mcm mna sbb semua org staff pun flat ratr 1.0 ot . Dah ckp pasal labour law pun dia kata xleh buat apa sbb semua org dh hire dgn rate mcm tu . Boleh report kt ... Baca lagi
0
M******* A*** M****'s avatar'
M******* A*** M****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Halu , sy nk bertanya sekarang sy berkerja sebagai safety supervisor bergaji 3k . Tp sy juga membuat scope kerja qs. Sy nk revise gaji sy utk naik , agak2 brp nilai sy nk minta yg logik dan realistik?

Sy boleh bawa utk kerja 2 scope ni , dan management mcm okay dan tolerate nk revise gaji . If ada tips dan feedback nk share kpd sy silakan bkongsi 
0
N** N****** B**** M****'s avatar'
N** N****** B**** M****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Majikan tidak mahu membayar gaji walau telah menghantar notis berhenti

Hai min, saya telah berkerja selama 1 bulan di sebuah agensi kerajaan dan saya ingin berhenti kerana pekerjaan ini tidak sesuai dgn saya. Saya telah memberi notis semingg... Baca lagi
0
A*** A**** R*****'s avatar'
A*** A**** R*****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Majikan tidak mahu memotong kwsp dan socso bolehkah begituuu?

Hi saya nak tanya bolehkah majikan tidak memotong kwsp dan socso sewaktu kita didalam probation selama 3 bulan? Bolehkah majikan berbuat demikian? Setahu saya kwsp perlu ... Baca lagi
0
N** I*****'s avatar'
N** I*****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

KENAPA ERROR NAK DAFTARKAN PEKERJA CONTRACT? HARAP SORANG DAPAT TOLONG

Pekerja saya nak kwsp dan socso, tapi error masa nak daftarkan di website sebab bukan gaji minima, masalahnya pekerja saya ni hanya bila saya perlukan sahaja dia datang b... Baca lagi
0
Fatin Nabilah's avatar'
Fatin Nabilah2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Cuti Public Holiday Chinese New Year Jatuh Hari Sabtu Dan Ahad.

Hi. Nak tanya, rest day saya hari ahad. Sabtu kerja. Company cuti cny sabtu & ahad. And public jatuh on sabtu ahad. Isnin ni wajib ganti cuti atau majikan wajib bayar dou... Baca lagi
0
S*** J****'s avatar'
S*** J****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Berkenaan dengan backwages untuk pekerja yang belum tetap/probationer

Adakah seseorang pekerja layak untuk menuntut backwages sekiranya gaji yang dia dapat tidak mengikut akta gaji minimum? Tetapi status pekerja tersebut masih belum mendapa... Baca lagi
0
S*** J****'s avatar'
S*** J****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Saya masih probationer dan mahu bertanya soal gaji minimum..

Saya masih lagi dalam probation 2 bulan bekerja, majikan saya menetapkan gaji saya sebanyak RM1200. Mengikut akta gaji minimum adalah sebanyak RM1500. Boleh saya tahu, ad... Baca lagi
0
N** A*** I****** B**** M*** N****'s avatar'
N** A*** I****** B**** M*** N****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

GAJI UNTUK 10 HARI KIRA MACAM MANA YA???? SESIAPA BANTU SAYA PLEASE

ASSALAMUALAIKUM saya nak tanya pasal gaji gaji saya sebulan RM2100, untuk 2 bulan yang pertama tak ada masalah bulan ketiga saya resign. Sempat kerja untuk 10 hari(1 hari... Baca lagi
0
m****** a***** b** a*****'s avatar'
m****** a***** b** a*****2 bulan yang lepas inAbout Salary & Benefits

Boss compny lama nk offer keje balik adakah terima atau tolak mohon pendapt

Assalamualikum dan salam sejahtera saye nk mintak padangan dan pendapat… skrng sya dh berkerja di compny A sebagai technicion waktu kerja 8-5 sbtu ahd cuti dan tiada ot k... Baca lagi
0