Back to Forum

Other Job Search Problems 87 views • 0 answer

Gender-Based Position dalam dunia kesetaraan jantina harini. Kenapa?

Kenapa ada jawatan yang open kepada certain gender sahaja? Dunia hari ini bukan sibuk dengan ideologi ksetaraan jantina (Gender-Equality) ke? Untuk jawatan tertentu macam pengasuh budak, boleh terima la sebab hanya sesuai untuk satu2 jantina shj. Tetapi sekarang jawatan pekerja retail pun nak satu jantina je (contoh je, bukan fokus kepada retail semata). Sedangkan kedai bukannya jual pakaian dalam or pakaian khas untuk satu jantina shj. Produk kosmetik sendiri pon ada yang foundernya lelaki, sedangkan kosmetik lazimnya untuk wanita. Pemandu lori/prime mower pon ada wanita sekarang, kebiasaannya memang lelaki yang kuasai pekerjaan ni. Nak memperkasa sesuatu jantina, tetapi jantina lawan pulak makin dinafikan persaingan yang adil & sihat. Tak kan nak kena jadi dua alam kot semata nak kerja.


Answers

Can you answer this question ?

People are looking the best Answer for this question

Asked by :

M*** N*** B** R***
4 bulan yang lepas