ADAKAH KERJA CUSTOMER SERVICES TIDAK BERSESUAIAN UNTUK LELAKI YANG FRESH GRAD DALAM MEMEGANG SEGULUNG IJAZAH?
Salam min, saya nak luah. Adakah kerja customer services tidak bersesuaian untuk lelaki yang memiliki segulung ijazah? boleh tak saya tahu adakah dikalangan follower2 #maukerja merupakan pekerja customer services yang memiliki segulung ijazah dari golongan lelaki? kerana saya dipandang rendah oleh saudara saya sendiri dan mengatakan bahawa kerja cs ... Read More

farhani nasuha binti yusof
3 hari yang lepas

depends pada what kind of customer service, tapi based on my opinion dan pengalaman .. kerja sebagai customer service tidak mementingkan gender..jadi lelaki atau perempuan sepatut nya bukan menjadi satu isu đź‘Ť so keep it up !


Saya fresh graduate dan saya dalam dilemma apabila hendak mencari kerja
Saya fresh graduate, baru sahaja habis pengajian pada tahun 2021. Parents saya mahu saya cari kerja tapi saya kena filter kerja saya melalui mereka. Mereka yang akan menilai sama ada saya boleh apply sesuatu pekerjaan atau tidak. Meraka mahu saya bekerja didalam bidang yang sama dengan mereka tetapi saya jenis yang tak kisah bidang apa, asalkan say ... Read More

R*** N***** S****** R*** M******
3 hari yang lepas

Saya macam awak juga susah mencari kerja lagi2 musim covid. Tahun lepas lah sya susah sangat mencari kerja. Tapi kalau awak tak ada pengalaman kerja . Cuba try pnb atau program training kerja selama 6-8 bulan .


Nasib bekerja underqualified Salam & selamat sejahtera min. Nak dipendekkan cerita, journey sy dalam dunia bekerja selepas pandemik sgt menyedihkan. My new job, retail bru beberapa bulan, tapi tiba2
bila jumpa bos harini, saya dilabel perempuan akhir zaman. Bukan pasal pemakaian sy tapi benda remeh. Lepastu tadi dia membebel pasal kucing dan buang semua ke pasar. Tak boleh brain. Bos melayu isley da tapi cam tak berfikir. Mula la hati nk doa benda buruk2 tp bos ni tak perlu kot mulut nak puaka sgt. Dah la gaji 5hb ke atas baru ada. Pengurusan ... Read More
No Answer Yet


Nak resign dari fnb sebab setiap hari shift full time 8pagi - 10 malam as a supervisor . Rehat 3 jam tapi kadang kadang tak rehat kerja sampai 10 malam sebab cust ramai ?.
Nak bagi surat resign sebab kena notice 1 bulan. Tapi asyik fikir je macam mana nak hadap dengan boss sebab saya sorang je lelaki yg jaga bahagian depan. Beli barang kedai saya yg beli. Budak dapur orang indonesia tak ade lesen. Nak cari pekerja susah ?. Sekarang pun kekurangan staff . Penat sampai tak cukup tidur. Opening closing saya yg buat sor ... Read More

n** s******* b**** s******
6 hari yang lepas

nowdays…fnb mmg cm nie….sy yg keje fnb neh pon dah x larat…dengan staff xda…kita yang atas neh mmg kne buat semua keje…


Assalamualaikum .saya saja nk meluah. Saya baru setahun kerja dalam bidang sale,kira baru lagi laa .tentang gaji okey je basic + komisen .kekadang komisen yg dapat melebih gaji basic.
Bila macam ni akan ada yang jenis dengki bila rezeki kita lebih dari dia. Hati ini hanya mampu bersabar bila macam2 yg jadi bila ada yang tak puas hati,kena fitnah, khianat. Prinsip sy, 'niat aku merantau jauh2 sebab nak cari rezeki untuk diri dan keluarga, abaikan cakap orang sebab bukan dia yang bagi kita gaji'. Kadang hati ni tisu, bila tak mamp ... Read More

Muhammad Ismail Bin Abd Mutalib
2 minggu yang lepas

Sambungan..... Adakah kerja anda mengganggu waktu solat/ibadah anda?


NOTIS BERHENTI KURANG DARI SEBULAN.. JIKA TIADA DALAM OL, ADAKAH MAJIKAN DAPAT MEMBUAT TUNTUTAN ?
Macam mana kalau dalam offer letter tiada menyatakan memberi notis 1 bulan jika berhenti, adakah majikan dapat membuat tuntutan terhadap pekerja yang memberi notis berhenti kurang dari 1 bulan ??? Dan adakah pekerja dapat membuat tuntutan gaji ?

Hadizulhaziq bin Mohd Salleh
2 minggu yang lepas

Kalau tiada b&w dalam OL maknanya peruntukan di bawah Seksyen 12(2)(a) Akta Kerja 1955 akan terpakai.


Tips Menjawab Temuduga Sila Perkenalkan Diri Anda/Tell Me About Yourself.
The first thing you should know in the lesson of Malay self-introduction is the fact that Bahasa Melayu is straightforward and easy to acquire and master. Having said that, don't worry too much about screwing up when you introduce yourself in Malay. The Malay locals would already be impressed as you attempt to speak in their native tongue, so you c ... Read More

A*** H*****
3 hari yang lepas

Google


Majikan potong gaji semasa menjadi pesakit covid, diminta wfh semasa wuarantine dan janji akan bayar ikut jam wfh saya, saya wfh full selama 9 hari quarantine dan 1 hari half day kerana ke clinic
Dan boss cakap “kami akan kira berdasarkan jam” tapi tak state apa apa, saya kira gaji saya sama dipotong cam unpaid leave. Adakah sbb saya masih probation? Tapi saya happy kerja kat company ni, sedih ditindas macam ni. Apa pendapat korang? Perlu ke saya buat aduan tapi saya mmg nak buat aduan sbb makan hati betul la ?
No Answer Yet


Pada mula nya kerja starting agak ok sudah 3-4 bulan kerja sudah jadi overload..kdg2 smpai kerja 3 mggu straight tkda cuti.. bila bnyk sgt kerja smua jadi haru biru dan pressure by boss knpa tak siap
Dan boss igt smua benda kita boleh handle walhal saya baru ja kerja.. boleh ka saya resign dalam keadaan bnyk kerja yg tidk siap?? Sbb saya rasa stress sgt

NUR HIDAYAH BINTI ISKANDAR
2 hari yang lepas

resign jer,saya pon mcm awk terpksa resign sebab enviroment sgt toxic plus cuti kna ganggu


Terkesan banjir tetapi diminta datang kerja. Tiada transport untuk ke tempat kerja.
Nak mintak pendapat, saya terkesan dengan banjir. HR minta masuk office walaupun dah terangkan keadaan saya. Kereta stuck banjir, tak boleh bawak keluar. Saya diminta untuk membuat workplan, saya buat workplan untuk 3 hari namun ditolak dan diminta untuk tetap masuk office. Office 30-40 km dari rumah, grab susah nak dapat dan mahal untuk saya ulang ... Read More

Muhammad Syafiq bin zainol
4 minggu yang lepas

ada transport datang kerja jika banjir